/ Gulliver/Getty Images
Майк Помпейо: САЩ все още имат много работа за вършене в Сирия
Правителствата приветстваха падането на последния бастион на "Ислямска държава", отбелязвайки края на самопровъзгласилия се "халифат", като "крайъгълен камък", но предупредиха за оставащите опасности, предава АФП.

Президентът на Франция Еманюел Макрон каза, че източникът на потенциални терористични нападения е бил "елиминиран", но предупреди, че "заплахата остава и борбата срещу терористичните групи трябва да продължи".

Gulliver/Getty Images

Премиерът на Великобритания Тереза Мей нарече падането на бастиона "исторически крайъгълен камък" в борбата срещу "Ислямска държава" и каза, че британското правителство остава "ангажирано с изкореняването на тяхната отровна идеология".

Външният министър на Германия Хайко Маас определи края на халифата като "важна стъпка", но предупреди, че "все пак е ясно, че „Ислямска държава“ продължава да представлява значителна заплаха", добавяйки, че "няма да подценяваме тази заплаха".

САЩ все още имат много работа за вършене въпреки териториалното поражение на джихадистката групировка "Ислямска държава" в Сирия. Това заяви по-рано днес държавният секретар Майк Помпейо, цитиран от АП. "Мисията ни не се е променила", заяви Помпейо в отговор на въпрос, зададен по време на посещението му в Ливан, дали САЩ ще предоставят допълнително финансиране, за да предотвратят възраждането на организацията. "Все още имаме много работа за вършене, за да гарантираме, че радикалният ислямски тероризъм не продължава да се разраства", допълни той.
 
Капитулира Багуз - последното гнездо на съпротива в Сирия на „Ислямска държава“

Сирийските демократични сили (СДС) - подкрепяна от САЩ опозиционна сирийска групировка - обяви, че е освободила последното селище, контролирано от ИД в Сирия, и провъзгласи победа над групировката. Ден по-рано американският президент Доналд Тръмп обяви, че ислямистите повече не контролират никаква територия в Сирия.
БТА, Агенция Фокус,