Пращат Блеър като специален пратеник на ООН в Близкия изток
Пращат Блеър като специален пратеник на ООН в Близкия изток / netinfo

Американската идея за назначаване на Тони Блеър за специален пратеник за Близкия изток след оттеглянето му от премиерския пост във Великобритания е повдиган пред генералния секретар на ООН Бан Ки-мун в телефонни разговори с някои членове на

Близкоизточната четворка. Това заяви говорителката на световната организация Мишел Монтас, цитирана от Франс прес.

Говорителката уточни, че въпросът е бил повдигнат от Съединените щати. Тя каза, че Бан е разговарял вчера по телефона с държавния секретар на САЩ Кондoлиза Райс.

Белият дом отказа да потвърди или отхвърли информацията, че Вашингтон полага усилия Блеър да стане специален пратеник за Близкия изток. Президентът на САЩ Джордж Буш и Блеър са разговаряли чрез видеоконферентна връзка относно подписването на двустранен договор за търговско и военно сътрудничество. Говорителка на Белия дом не отхвърли възможността двамата да са обсъдили бъдещето на британския премиер.

Европейският съюз изрази изненада от идеята на Вашингтон за назначаване на Блеър за специален пратеник за Близкия изток, тъй като въпросът не е бил повдигнат във вторник на разговорите с представителите на Русия, ЕС и ООН в Близкоизточния квартет, посочи европейски дипломат пред АФП.

"Като чухме да се споменава Тони Блеър за този пост, мнозина си помислиха "това е лоша шега", каза той.

"Не може да искаш да се премахне външнополитическият глас на ЕС, отхвърляйки създаването на поста министър на външните работи на ЕС, и едновременно с това да искаш да получиш такъв пост", добави дипломатът.

Според телевизия Ей Би Си и Би Би Си, става дума за подобрен вариант на поста, който до април тази година заемаше бившият президент на Световната банка Джеймс Улфенсън. През април той се оттегли като международен пратеник за Близкия изток на Близкоизточния квартет.