/ МВР
Десетки хиляди хора бяха принудени да напуснат домовете си и да се откажат от почивки в Гърция, включително в Атина, Родос и Корфу, след като пожарите обхванаха целия регион.

Гърция нареди евакуация на болници и домове в близост до Атина, тъй като горските пожари се разпространяват въпреки "свръхчовешките" усилия за борба с пламъците, съобщиха властите.

Още пет общини ще бъдат евакуирани, след като стотици хора бяха преместени от осем села по-рано в неделя.

От уикенда насам повече от 20 000 души са избягали от пламъците на остров Родос, което е най-голямата евакуация на горски пожари в Гърция.

По данни на полицията около 16 000 души са били транспортирани по суша, а други 3 000 са евакуирани по море. Останалите е трябвало да напуснат по шосе или да използват собствен транспорт.
  Сред тях са и хиляди туристи, които е трябвало да се насочат към временни убежища като спортни стадиони, преди да получат аварийните самолети, осигурени от туристическите компании.

Пламъците се виждат и от Космоса, а НАСА публикува на сайта си снимка на пожарите в гръцката област Атика, в които през последните два дни загинаха най-малко 80 души, сред които и деца, и над 180 са ранени, предаде Танюг.
  С червен цвят на снимката са означени огнищата на пожарите и се вижда голямо количество дим, който покрива голяма част от територията на Гърция.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
 
БНР, ВВС