/ БГНЕС

Силните ветрове североизточно от Атина продължават да разпалват пламъците по близо 30-километровия огнен фронт, каза днес гръцкият министър на климатичната криза и гражданската защита Василис Кикилиас. Пожарът, който избухна край Атина в събота се разпространи днес до планината Пентели, северно от града, като наложи евакуация на няколко населени места, съобщи в. „Катимерини“.

Кикилиас посочи, че първият противопожарен самолет е бил разположен в рамките на минути в района на пожара вчера, но пламъците бързо са се разпространили благодарение на ветровете.

Министерството на гражданската защита отбеляза, че близо 700 пожарникари с около 200 противопожарни камиона се намират към момента на терен, заедно със стотици доброволци и десетки самолети.

Хората с респираторни проблеми бяха откарани в болниците заради гъстия дим. Много домове и селища бяха евакуирани.

Кикилиас допълни, че горещите и сухи условия допринасят за риска от пожари този сезон. Планинският и горски терен също затруднява овладяването на горящите в момента пожари, допълни той.

Ветровете със скорост до 70 километра в час се очаква да продължават да духат през по-голямата част на деня, преди да утихнат вечерта, допълва ДПА.

Гръцката гражданска защита изпрати съобщение за извънредна ситуация до жителите на Палая Пентели, Мелисия, Политея, Екали, Драги и Неа Еритрея в 4:52 ч. сутринта, като ги инструктира да бъдат бдителни. Още едно съобщение бе изпратено в 5:10 ч., с което жителите на Неа Пентели бяха посъветвани да се евакуират в Мелиса, а тези в Палая Пентели – във Врилисия.

Небето над Атина почерня (СНИМКИ)

Малко по-късно и жителите на Драфи, Диони и още няколко града бяха призовани да се евакуират.
Евакуирани са и детската болница в Пентели и 414-та военна болница.

„Беше ми казано да се евакуирам, ситуацията е извън контрол. Има газови бутилки и резервоар за масло в къщата ми. Това е постоянният ми дом, резултат от цял живот усърдна работа“, посочи пред „Катимерини“ жител на Рапендоса, който видя как домът му бива погълнат от пламъците.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Симона - Алекс Михалева/БТА