Пожарите на гръцкия остров Евбея (Евия) продължават да горят за девети пореден ден, въпреки някои белези на облекчаване на положението на острова, съобщава ДПА.

Пожарникари, доброволци и местни жители успяха да защитят няколко села от настъпващите пламъци в понеделник, но окръжаващите гори и обработваеми площи са напълно изгорели, съобщават гръцките медии.

Мнозина се надяват, че пожарите на втория по големина гръцки остров ще утихнат просто защото няма какво повече да гори. Наред с това, овладяването на пожарите на други места в Гърция позволява повече пожарникари да се включат в усилията на Евбея. Отслабването на ветровете в района във вторник също допринесе за известно успокоение на обстановката.

След пожарите в Гърция: Пътните артерии са отворени и трафикът се движи нормално

Според първи предварителни проучвания на Геоложкия институт към Атинския университет, 900 хиляди декара земя са били изпепелени в цяла Гърция досега. Междувременно премиерът Кириакос Мицотакис обяви, че ще отдели помощи до 150 хиляди евро за възстановяването на унищожени домове. Фирми и земеделски стопани също ще получат финансова помощ, а онези, които са изгубили домовете си, ще получат помощ за наем от 500 евро месечно, докато домовете им бъдат възстановени.

Правителството съобщи, че ще задели общо 500 милиона евро, за да помогне на пострадалите от пожарите и да възстанови нанесените щети, посочва ТАСС.

Засега не е ясен броят на засегнатите, тъй като пожарите продължават да бушуват на Евбея, както и на полуостров Пелопонес, съобщава ДПА. Дванайсет села в областта Аркадия на п-в Пелопонес са евакуирани заради пожар, който е извън контрол, предаде АНА-МПА.

2500-годишно маслиново дърво изгоря при пожар на остров Евбея

Асошиейтед прес цитира заместник-министъра за гражданска защита Никос Хардалиас, според когото властите "наистина са направили всичко в човешките възможности" срещу пожарите. Пораженията според Хардаляс са хиляди хектари гора и стотици домове, един огнеборец е загинал, а 60 хиляди души са напуснали домовете си. Двама други огнеборци са настанени в болница със сериозни изгаряния".

"Бяхме изправени пред оперативно уникална ситуация, с 586 пожара в рамките на осем дни при най-лошите метеорологични условия за 40 години. Никога в историята на противопожарната служба не сме имали такова съчетание на неблагоприятни фактори,'' заяви Хардаляс.
БТА