/ Istock
Пожар избухна късно през нощта в хърватската компания за отпадъци „Еко-Флор Плюс“ (Eko-Flor Plus) в село Мокрице, северно от столицата Загреб, съобщи хърватската национална телевизия ХРТ. Няма пострадали, а огънят е овладян бързо.

„Компанията се занимава със събирането на битови и неопасни отпадъци, а снощи са се запалили несортирани отпадъци“, посочи командирът на местното звено на хърватската пожарна служба Дражен Синкович.

Той допълни, че благодарение на бързото забелязване и локализиране на пожара е предотвратено по-голямо замърсяване на въздуха в района. Според него няма опасност за гражданите.

Около 40 пожарникари са участвали в гасенето на огъня, а някои от тях все още са на терен. Предстои установяване на причината за възникването на пожара.

Това е вторият пожар, възникнал в склад за отпадъци на територията на Хърватия този месец. Миналата седмица избухна пожар в склад за пластмасови отпадъци на завод за пластмасови изделия в Осиек. Пожарникарите се бориха с огъня в продължение на дни, а градът бе обгърнат от гъст дим. Днес учениците в Осиек ще се върнат на училище, след като няколко дни училищата бяха затворени заради силното замърсяване на въздуха.
Симона - Алекс Михалева/БТА