/ БГНЕС
Най-малко 21 души, включително три деца, загинаха след обилни валежи, наводнили Доминиканската република през последните два дни, съобщиха властите. Те предупреждават, че пороите са свързани с влошаващите се климатични промени, предаде АФП.

Поройните бури през последните 48 часа причиниха наводнения, повредиха инфраструктурата и събориха къщи в карибската нация, в това, което президентът Луис Абинадер нарече „най-големите валежи някога“ в историята на страната.

„Тези, които не вярват в изменението на климата, започват да вярват“, каза президентът Луис Абинадер, който говори за „мащабни и значителни“ щети, но без да посочи точни цифри.

Дъждовете, причинени от тропическа буря, се очаква да продължат в части от страната през следващите 24 часа, обяви посолството на САЩ в сигнал за времето.

При един особено смъртоносен инцидент стена се срути върху няколко превозни средства, движещи се по главен булевард в столицата Санто Доминго, убивайки 9 души.

Водата е проникнала в основата на бетонната стена и тя е поддала, съобщи Министерството на благоустройството. Други девет души загинаха в различни инциденти в Санто Доминго същия ден. Други са загинали, след като са били отнесени от наводнения.

Около 13 000 души са били евакуирани в цялата страна, според Центъра за спешни операции, а по-голямата част от 32-те провинции на страната са под тревога.

В някои райони има прекъсвания на електричеството и питейната вода. Учебните занятия са спрени до 22 ноември, за де се гарантира безопасността на младите хора, заяви президентът.

Четирима от загиналите са граждани на САЩ, а трима са от съседната страна Хаити.
БГНЕС