За нарушаване на мерките срещу COVID-19
Руското следствие повдигна обвинение срещу Любов Собол, служителка от Фонда за борба с корупцията на Алексей Навални, за нарушения на санитарно-епидемиологичните норми по време на незаконната проява в защита на опозиционера от 23 януари в Москва. Това съобщи пред журналисти нейният адвокат Владимир Воронин, цитиран от ТАСС.

Собол не се призна за виновна, каза адвокатът и добави, че е обжалвал съдебното решение довереничката му да бъде поставена под домашен арест.

Множество ранени при демонстрациите срещу присъдата на Навални

В рамките на делото за нарушения на санитарните норми по време на неразрешения протест се разследват братът на Алексей Навални Олег, Мария Альохина от групата "Пуси райът", председателката на синдиката "Алианс на лекарите" Анастасия Василиева и Олег Степанов, координатор на московския щаб на Навални.

Според говорителката на руското вътрешно министерство Ирина Волк организаторите и участниците в неразрешената проява са създали заплаха от разпространение на новата коронавирусна инфекция. На Пушкинския площад в Москва е имало лица, поставени под изолация след положителен тест за новия патоген. Московският оперативен щаб за борба със заразата съобщи за 19 души с COVID-19, участвали в акцията въпреки разпореждането да си стоят вкъщи.
БТА