/ БТА
Много хора са пострадали при протестите срещу скандалната присъда срещу руския дисидент Алексей Навални, заявиха правозащитници, цитирани от ДПА.

Някои от задържаните са били ранени в резултат на полицейско насилие, съобщи днес правозащитният портал ОВД-инфо, като добави, че в някои случаи силите за сигурност са отказали да извикат медицинска помощ. По данни на Интерфакс само в Москва 13 души са потърсили лекар.

Интерфакс съобщи за около 1300 арестувани след протестите в руската столица вчера, като се очаква много от участниците да бъдат глобени или да трябва да прекарат няколко дни в ареста.

Твърдите действия на полицията по пресичане на неразрешени акции са оправдани, заяви говорителят на Кремъл. По думите на Дмитрий Песков "провеждането на неразрешени акции предизвиква безпокойство и потвърждава оправдаността на твърди действия на полицията в рамките на закона", предаде ТАСС. По думите му Кремъл не смята, че решението на съда срещу Навални ще се отрази на политическата ситуация в страната.

Над 3000 арестувани на протестите в Русия

Според Песков не бива да се прокарват паралели между протестите в Русия и в Беларус."Безспорно има подобни елементи. Имам предвид елементите, свързани с провокатори, провокационните елементи. Но същевременно нали сме две различни страни. Различни са ситуациите у нас и у тях, различни са причините, затова изобщо не бих отъждествявал нещата", заяви Песков
БТА