Над 3000 души са арестувани на днешните протести в Русия в подкрепа на опозиционера Алексей Навални, предаде Ройтерс, като се позова на неправителствената организация ОВД-инфо. Според ОВД-инфо 844 от арестите са в столицата Москва.

Протести бяха организирани из цяла Русия, в 11 различни часови пояси, отбелязва Асошиейтед прес.
 

Руската полиция разположи днес голям брой полицаи и блокира достъпа до центровете на няколко града на фона на новите демонстрации, провеждащи се из цяла Русия с искане за пускането на свобода на Навални, предаде Франс прес.

В Москва бяха въведени безпрецедентни мерки за сигурност в градския център. Затворени бяха метростанции около Кремъл, автобусите бяха пренасочени, а на ресторантите и магазините бе наредено да останат затворени.

Екипът на Навални първоначално призова протеста в столицата да се състои на площад "Лубянка", където е централата на Федералната служба за сигурност, която според Навални е искала да го отрови.

След като полицията отцепи района, протестът се премести на друг централен площад. Стотици души преминаха в шествие в центъра на Москва, скандирайки "Путин, оставка!" и "Путин, крадец!", имайки предвид пищния дворец на брега на Черно море, за който се твърди във видеоматериал на екипа на Навални, че е построен за руския президент.

В Новосибирск беше един от най-масовите протести с участието на хиляди души.

Основните руски медии – агенции, преса, телевизия, са удивително еднакви в заглавията си за протестите в страната в подкрепа на затворения Алексей Навални. Така е заради задължителните термини за протестите - „несъгласувана акция“, „несанкционирана акция“ и „незаконна акция“.

Ето някои от последните заглавия на агенция РИА Новости за демонстрациите в Москва и страната: „В Москва участници в несъгласуваната акция блокират движението на транспорта“; „В Красноярск около 200 души взеха участие в незаконната акция“; „Главата на съюза на журналистите разказа за задържаните журналисти на незаконните акции“; „В Улан Уде са задържани над 30 участници в незаконната акция“; „В Москва около 2000 души взеха участие в несъгласуваната акция“; „В Петербург на незаконната акция задържаха няколко журналисти“; „В повечето градове в Урал и Приволжието завършиха незаконните акции“ и т. н.