Беате Чепе
Беате Чепе / Guliver/Getty Images
Върховният съд на Германия потвърди доживотната присъда затвор на Беате Чепе от неонацистката групировка "Националсоциалистически нелегални", която в продължение на седем години е извършила серия убийства с расистки мотиви, предаде агенция Ройтерс.

Федералният съд е отхвърлил обжалването на присъдата на Беате Чепе.

Присъдата на Чепе не може да бъде обжалвана повече. Точната продължителност на наказанието й ще бъде решена по време на престоя й в затвора, който по принцип може да продължи до живот. В момента тя е на 46 години.

Процесът на века: Осъдиха на доживотен затвор Беате Чепе за 10 убийства

Беате Чепе е сред лидерите на неонацистката организация "Националсоциалистически нелегални", която е отговорна за убийството на осем души от турски произход и един от гръцки в периода 2000-2007 г., както и на една полицайка. Чепе е отговаряла за логистиката и финансите на групировката и е осигурила убежище за убийците.

Лидерите на "Националсоциалистически нелегални" Уве Мундлос и Уве Бьонхарт, които са смятани за преки извършители на убийствата, починаха преди да бъдат арестувани при случай, разглеждан като вероятно убийство и самоубийство, припомня Ройтерс.

Върховният съд на Германия потвърди също присъдите на двама съучастници в убийствата - Ралф Волебен и Холгер Герлах, които получиха по-леки наказания.
БТА