Нова Зеландия циклон
Нова Зеландия циклон / БТА
Възстановяването на Нова Зеландия от последиците от циклона "Габриел" вероятно ще струва милиарди долари, а извънредното положение в страната беше удължено с още една седмица.

Премиерът Крис Хипкинс потвърди, че 11 души са загинали досега в резултат на опустошителните внезапни наводнения и силни ветрове.

"Мислите ни остават със семействата и общностите, които скърбят за близките си в този труден момент", добави той.
Хипкинс предупреди, че окончателният брой на загиналите може да нарасне, но броят на хората, с които полицията все още търси контакт, е намалял до около 2300.

Наводненията отнесоха или сериозно повредиха домове, предприятия, мостове и пътища в цяла Нова Зеландия.
Министърът на финансите Грант Робъртсън обеща помощ в размер на 300 милиона новозеландски долара (187 милиона щатски долара).

Робъртсън предупреди, че обещаните до момента средства са крайно недостатъчни. Според него възстановяването ще струва на данъкоплатците "милиарди долари".

"Предстои ни дълга работа по възстановяването след това бедствие", предупреди Робъртсън.

Нараства броят на жертвите от циклона Габриел в Нова Зеландия

След като прекара уикенда в посещение на силно засегнатите общини, Хипкинс заяви, че обявеното миналата седмица национално извънредно положение е удължено с още седем дни.

"Докато някои райони започват да работят по възстановяването, други все още са в много голяма степен във фазата на бързо реагиране", добави той.

Това е едва третият случай в 183-годишната история на Нова Зеландия, в който се обявява национално извънредно положение.
Другите два случая са атентатите в Крайстчърч през 2019 г. и пандемията от Ковид-19.
БГНЕС