/ /Getty Images

Португалският министър-председател Антониу Коща, който подаде оставка, след като името му беше споменато в дело за търговия с влияние, е заподозрян от съда в лошо управление, т.е. неизпълнение на задълженията на държавен служител, съобщи местната преса, предаде АФП.

Според новинарския уебсайт Observador, който не посочи източника си, ръководителят на социалистическото правителство е заподозрян, че е участвал в изготвянето на закон за регионално планиране, който е облагодетелствал компания, планираща да построи мегацентър за данни в близост до пристанището Синес.

Този "център за данни" на компанията "start campus", създаден от американския инвестиционен фонд Davidson Kempner Capital Management и неговия британски партньор Pioneer Point Partners, представлява инвестиция от 3,5 млрд. евро, която тази компания беше обявила през 2021 г.

Според Observador прокурорите са прихванали телефонни разговори между правителствен юрист и мениджър на "start campus", които предполагат, че министър-председателят е участвал лично във въпросната правна реформа, приета през 2023 г.

Португалия изпадна в политическа криза в началото на ноември, след като серия от арести и обиски доведоха до повдигане на обвинения срещу началника на кабинета на Коща и неговия министър на инфраструктурата за търговия с влияние във връзка с центъра за данни "Синес".

По това време прокуратурата обяви, че ръководителят на правителството е обект на отделно разследване от Върховния съд по повод заеманата от него длъжност. Той обяви, че подава оставка, като уточни, че няма да се стреми към нов мандат начело на държавата, която ръководи от края на 2015 г.

След това Коща беше заменен като генерален секретар на Социалистическата партия от своя бивш министър Педро Нуно Сантос, който ще положи клетва на конгреса на партията този уикенд преди предсрочните парламентарни избори на 10 март.

Според португалското законодателство престъплението "укривателство" се наказва с лишаване от свобода за срок от две до осем години и се извършва от избрано длъжностно лице, което се намесва в изпълнението на служебните си задължения, за да облагодетелства или навреди на някой друг. 

БГНЕС