Порошенко обвини Русия в недостатъчна подкрепа за примирието
Порошенко обвини Русия в недостатъчна подкрепа за примирието / снимка: БГНЕС

Украинският президент Петро Порошенко изрази съжаление от недостатъчната все още подкрепа от страна на Москва за мирния план в навечерието на изтичането на крехкото примирие, което обяви в Източна Украйна.

Мирният план за този регион "ще проработи само ако Русия участва в играта. Досега, за съжаление, подкрепата на Москва не е достатъчна", заяви украинският държавен глава в реч пред Парламентарната асамблея на Съвета на Европа, пише БГНЕС.

"Необявената война продължава да бушува и в момента. Трябва да върнем наемниците, които пресичат руската граница", призова той. Също така е необходимо "да спрем с речите на омраза, които са предавани от руските медии и не допринасят по никакъв начин за възстановяването на мира", подчерта Порошенко.

"Искаме да работим за мира. Мислим, че трябва да се върнем в цивилизованата рамка, след което можем да възстановим доверието. Искаме да възстановим мира въз основа на деескалация. Предварителното условие за това е прекратяването на насилието", подчерта украинският президент.

Украйна иска да се стигне до "трайно примирие", увери той.

Относно края на примирието Порошенко отбеляза, че "за момента" не може да каже какво решение ще бъде взето в петък.

Междувременно руският президент Владимир Путин проведе оперативно съвещание на Съвета за сигурност,  на което е обсъдено подробно положението в Източна Украйна в контекста на предприеманите усилия за продължаване на примирието и на контактите между враждуващите страни.