/ БГНЕС
Критиците на Кремъл похвалиха смел ученик, събрал кураж да възрази на руския президент Владимир Путин, след като той сбъркал факти в разговор с деца по време на урок по история, предаде ДПА.

Момчето, видимо притеснено, казало на Путин, че император Петър Велики (1672-1725 г.) не се е сражавал в Седемгодишната война (1756-1763 г.), а във Великата северна война, продължила 21 години (1700-1721 г.).

Путин почете паметта на съветските войници, загинали през Великата Отечествена война

Президентът благодарил на момчето за поправката, но директорката на училището порицала детето заради проявената "наглост".

Критични към Кремъл медии и опозиционни политици похвалиха ученика за неговата смелост. Според Кира Ярмиш, говорителка на намиращия се в затвора опозиционер Алексей Навални, директорката явно смята, че в училище трябва да се учат не факти, а "покорност и раболепие".

Смях в публиката: Владимир Путин призна, че няма смартфон

Случката, станала в първия учебен ден в Русия 1 септември, предизвика вълнение в страната и накара говорителя на Кремъл Дмитрий Песков да реагира.

"Това въобще не е наглост. Категорично не сме съгласни с директорката на училището", каза той и изрази надежда, че няма да има по-нататъшно наказание за ученика.
БТА