Поредица стрелби в САЩ, трима загинали
Поредица стрелби в САЩ, трима загинали / БГНЕС
Поредица стрелби в САЩ, трима загинали
89056
Поредица стрелби в САЩ, трима загинали
Поредица стрелби в САЩ, трима загинали
  • Поредица стрелби в САЩ, трима загинали
  • Поредица стрелби в САЩ, трима загинали

Трима души загинаха при поредица престрелки  в САЩ. Имам и помощникът му са простреляни смъртоносно в района Куинс на Ню Йорк. Петима души бяха ранени в град Джоплин, щата Мисури, след като 26-годишен мъж откри произволна стрелба по членове на местна лютеранска църква.

Стрелба имаше и в град Вайсалия, в щата Калифорния. Там един човек загина, а двама бяха ранени. Най-напрегната беше обстановката в мол в Северна Каролина, където сигнал за изстрели в един от магазините предизвика масова паника сред посетителите.

Поредни случаи на стрелба в района на джамия и по улиците в различни части на Съединените щати завършиха със смъртта на трима души.

Полицията издирва убиеца на имам в Ню Йорк

Имам беше застрелян в района Куинс на Ню Йорк. Неговият помощник беше тежко ранен и почина в болницата, в която беше откаран. Убийството е било извършено в района на джамията, в която проповядвал имамът. Според разказите на очевидци имамът е бил убит с изстрел в главата, а неговият помощник бил прострелян в гърдите.

Имам Маулама Акомджи, на 55 години, се е преместил от Бангладеш преди две години. От полицията заявихя, че  засега „няма индикации“, че мъжете са нападнати заради вярата им. Според очевидци много хора от  намиращата се наблизо мюсюлманска общност са се събрали на мястото за да демонстрират, твърдейки че това е престъпление от омраза, въпреки че полицията все още разследва мотивите.

Стрелба имаше и в град Вайсалия, в щата Калифорния. Там един човек загина, а двама бяха ранени. Полицията предполага, че е стреляно от преминаваща кола по хора, намирали се пред една от къщите в града. Двама души пред къщата са били ранени, а мъж, който спял вътре, е бил поразен от куршум, проникнал отвън. Той е починал в болница. За тази атака няма арестувани.

В град Джоплин, щата Мисури, 26-годишен откри огън по членове на местната  лютеранска църква и рани най-малко пет души, отправили се на пътуване към Сейнт Луис. Нападателят открил огън по микробус, с който пътували членовете на църквата, когато той спрял на светофар. След това той открил огън и по камион и ранил шофьора му. Накрая той бил арестуван. Медиите го идентифицираха като Том Моурнинг. Според полицията той не е познавал жертвите и е стрелял на произволен принцип.

Най-напрегната беше обстановката в мол в град Роли в Северна Каролина. Там собственик на магазин за дрехи подал сигнал за стрелба след разправа между двама мъже и така се стигнало до масова паника. Районът беше отцепен от полицията. Видеозаписи, качени в социалните мрежи , показват  десетки хора, бягащи паникьосани към изходите на мола. На записите се чуват и писъци на уплашените посетители на магазина.

Полицията, която се отзовала на сигнала, е претърсила обекта, но не е открила никой с рана от огнестрелно оръжие, нито пък е задържала заподозрени.  Органите на реда се опитват да установят дали изобщо е имало стрелба или посетители на мола са чули звук, наподобяващ изстрели.

Протести в Милуоки след убийството на въоръжен цветнокож от полицай (ВИДЕО)

Междувременно убийството на 23-годишен тъмнокож от полицай в американския град  Милуоки породи протести тази нощ. Инцидентът е станал вчера при проверка на автомобил. 24-годишен полицаи спрял колата, от нея излезли двамата пътници, но започнали да бягат. Единият от тях - 23-годишен афроамериканец, бил въоръжен и при преследването той бил убит от полицая. Впоследствие се оказало, че оръжието на убития е било открадно от него през март.

Новината накара 100 души да излязат по улиците на един от кварталите на града. Протестиращите започнаха да буйстват и подпалиха автомобил.

Те разбиха стъклата и на други коли и започнаха да замерват притеклите се на мястото полицаи с камъни и тухли, при което беше ранен един служител на органите на реда. Полицаят, прострелял 23-годишния, е временно отстранен от длъжност, обяви кметът на града Тома Барет.

Той обясни, че 23-годишният мъж е бил поразен от два куршума - един в гърдите и един в ръката и е починал. Офицерът е носел преносима  камера, която е функционирала. Понеже в стрелбата е замесен полицай на Милуоки и един човек е загинал, разследването се води от щата Уисконсин, обясни още Барет.