Полицията издирва убиеца на имам в Ню Йорк
Полицията издирва убиеца на имам в Ню Йорк / Guliver/Getty Images

Полицията в Ню Йорк издирва мъжа, който вчера простреля смъртоносно имама на местна джамия и негов приятел, когато излизали от следобедната молитва, предаде АП.

Убийството на имам Маулама Аконджи, на 55 години, и на 64-годишния Тара Уддин, предизвика протести и страх сред общността на имигрантите мюсюлмани от Бангладеш.

Според полициията още не е установен мотивът за нападението, но общността е убедена, че става дума за убийство от омраза.

"Няма нищо в предварителното разследване, което да сочи, че жертвите са били атакувани заради религията им, но не изключваме и други версии", заяви инспектор Хенери Сотнър от нюйоркската полиция.

Крадец застреля имам в района на Ню Йорк

Дъщерята на имама Наима Аконджи, 28-годишна, една от седемте му деца, твърди, че баща й, който ръководел джамията от две години, нямал "никакви проблеми с никого". По думите й имамът и Уддин били близки приятели и винаги ходели заедно до джамията от домовете си на същата улица.

Полицията е установила, че двамата са застреляни в главата, след като излезли от джамията в квартал Озон Парк в Куинс малко преди 14,00 ч. вчера Аконджи е починал на място, спътникът му - от раните си по-късно в болницата. Записи от видеонаблюдението показват, че отзад към тях се приближил мъж в тенис фланелка и къси панталони, който стрелял и после избягал още с пистолета в ръката си. До тази сутрин не е извършен арест.

Членовете на мюсюлманската общност от Бангладеш, която джамията обслужва, настоява убийството да бъде третирано като престъпление от омраза. Над 100 души се събраха на протестен митинг снощи и скандираха "Искаме правосъдие".

Съветът за американско-ислямски отношения организира пресконференция близо до местопрестъплението, на която имамът на друга местна джамия Кобир Чоудри заяви: "Това е престъпление от омраза, насочено против исляма".

Сара Саид от екипа на кмета на Ню йорк Бил де Блазио, която отговаря за връзките с мюсюлманските общности и присъства на митинга, заяви: "Разбирам страха, защото самата аз го усещам. Разбирам и гнева, но много е важно полицията да извърши цялостно разследване".

Член на общността твърди, че напоследък се е усещала враждебност - имало хора, които ругаели, минавайки покрай джамията, и той дори съветвал сънародниците си да внимават, докато се движат из квартала, особено в традиционно облекло.

Източник: БТА