Поне 45 убити при въздушен удар по бежански лагер в Йемен
Поне 45 убити при въздушен удар по бежански лагер в Йемен / БГНЕС, архив

Най-малко 45 души бяха убити, а 65 - ранени, при въздушен удар по бежански лагер Ал Мазрак, в северозападната провинция на Йемен Хаджа, сочат нови данни на Международната организация по миграция, цитирани от Франс прес.

В четвъртък коалиция от девет арабски страни, водена от Саудитска Арабия, започна да нанася въздушни удари в Йемен, за да попречи на шиитските бунтовници хуси да доведат на власт проирански режим в страната, която граничи с кралството.

Йеменският министър на външните работи Рияд Ясин обвини за атаката хусите, предаде Ройтерс. Експлозията в бежанския лагер е била причинена не от въздушен удар, нанесен от силите на коалицията, а е резултат от артилерийски обстрел от страна на шиитските бунтовници, увери Ясин.

Според него международно признатото правителство на Йемен не е имало никакви контакти с хусите от започването на въздушните удари в четвъртък.

По данни на местната администрация Ал Мазрак се намира на по-малко от 10 км от военен лагер, посочва АФП.

В Ал Мазрак от 2009 г. се приемат йеменци, които са били принудени да се изселят заради конфликта между бунтовниците хуси и централното правителство.

Източник: БТА