Елена Поптодорова
Елена Поптодорова / Sofia Photo Agency, архив
Полският съд прекрати условно делото срещу Елена Поптодорова
99403
Полският съд прекрати условно делото срещу Елена Поптодорова
  • Полският съд прекрати условно делото срещу Елена Поптодорова
Съдът в Полша прекрати условно делото срещу бившия български посланик в САЩ – Елена Поптодорова. Новината съобщи полската телевизия TVN24. Поптодорова бе задържана през февруари миналата година за кражба на крем за лице от безмитен магазин на летището във Варшава.

Спряха Елена Поптодорова за кражба на козметика на летището във Варшава
 
Според мотивите на съда делото е прекратено заради многобройни смекчаващи вината обстоятелства, като това, че обвиняемата си е признала, извинила се е на магазина и впоследствие е платила за крема. В приложените протоколи от разпита й след кражбата Поптодорова определя случилото се като „моментна слабост” и заявява, че не може да даде обяснение за деянието си.
 
Дългогодишният бивш български посланик в САЩ Елена Поптодорова бе задържана на 27 февруари 2017 г. след кацането си на летище „Фредерик Шопен” във Варшава. Записите от охранителните камери на безмитния магазин на летището са заснели как три дни по-рано Поптодорова пъха в джоба крем за лице на стойност около 820 български лева и излиза без да го плати. Кражбата е установена същия ден, полицията е уведомена и след няколко часа Поптодорова е идентифицирана. Установено е, че е бивш български дипломат и има обратен самолетен билет за Варшава за след три дни. При кацането си Поптодорова е задържана от граничния контрол на летището, а откраднатият крем е намерен у нея.

Поптодорова: Не съм сторила никаква щета на своята държава
 
Според протоколите от първоначалния разпит на Поптодорова пред полицията, тя е определила случилото се като „моментна слабост”. Допълва, че съжалява, не може да даде обяснение за деянието си и заявява готовност да се подложи доброволно на наказание.
 
Според първоначалната й защитна теза Поптодорова била разсеяна и разтревожена заради разговор по телефона, заради който напуснала магазина и забравила, че кремът е у нея. Приложените снимки от видеозаписите в магазина обаче не показват никакъв телефонен разговор.

Елена Поптодорова: Бях разчленена, несправедливо разпадната (ВИДЕО)
 
При ареста си Поптодорова пък се е легитимирала с дипломатически паспорт, какъвто вече не е имала право да притежава. Няколко дни след инцидента от Външно министерство обявиха паспорта й за невалиден.
 
В крайна сметка съдът е взел под внимание многото смекчаващи вината обстоятелства, като например, че след задържането си Поптодорова е направила всичко, за да компенсира щетите и да се извини на магазина. Според съда паричното изражение и засиленият медиен интерес по случая са достатъчно наказание за подсъдимата.

Поптодорова: Става дума за неволна грешка, платила съм глоба и случаят е приключен
 
На Поптодорова е наложен едногодишен изпитателен срок. Ако в този период извърши повторно престъпление, делото й ще се върне в съдебна фаза. Осъдена е да заплати и съдебните разноски в размер на около 500 български лева.