/ Sofia Photo Agency, архив
Поптодорова излязла от магазина с козметиката заради обаждане на майка си
Спряха Елена Поптодорова за кражба на козметика на летището във Варшава
92746
Спряха Елена Поптодорова за кражба на козметика на летището във Варшава
  • Спряха Елена Поптодорова за кражба на козметика на летището във Варшава
Бившият посланик на България в САЩ Елена Поптодорова е била задържана на летището във Варшава заради кражба на козметика от безмитен магазин. От Министерство на външните работи потвърдиха информацията, позовавайки се на летищната полиция. Според полските медии стойността на откраднатото е около 1600 злоти или почти 370 евро.
 
Елена Поптодорова e задържана на летище "Фредерик Шопен" във Варшава. От Външно министерство заявиха, че инцидентът е станал вчера следобед. Поптодорова е задържана за кражба на козметика, наложена и е глоба и по-късно е освободена.

Тя не е потърсила съдействие от българското посолство в полската столица. Дипломатическата ни мисия във Варшава е уведомена за инцидента от летищната полиция.
 
NOVA представи версията на Елена Поптодорова, позовавайки се на свои източници, без да ги назовава.
 
Според тази версия бившият ни посланик просто разглеждала един от кремовете във въпросния магазин. Тогава по телефона позвънила майка й. Без да си даде сметка, че помадата е все още в ръката й, Поптодорова излязла пред търговския обект, за да проведе разговора. Тя казала още, че веднага се отзовала на обаждането, защото майка й в момента имала здравословни проблеми.
 
При проверката на охранителите обаче Елена Поптодорова се легитимирала с дипломатически паспорт, какъвто вече няма право да притежава, съобщава още медиата.
 
В продължение на 12 години с едно прекъсване Поптодорова беше посланик във Вашингтон, като едва през миналата година беше сменена на поста. През това време тя се обявяваше в подкрепа на по-силно сътрудничество със САЩ и Евросъюза, срещу руското влияние в България и енергийните проекти на Москва у нас.
 
Без излишен шум през септември м.г. Поптодорова оглави централноевропейския офис на еврейската организация AJC, който се намира във Варшава, а преди седмица беше избрана и в борда на американския държавен тръст за постъпления от правителствени имоти.