Полската крайна десница е за коалиционно правителство, но без  Качински за премиер
Полската крайна десница е за коалиционно правителство, но без Качински за премиер / netinfo

Лидерът на полската крайнодясна партия Лига на полските семейства Роман Гертих призова за запазване на управляващата тристранна коалиция, но без Ярослав Качински начело й, предаде Франс прес.

Пред полско радио Гертих заяви, че ситуацията в страната е много трудна и че сега настоящият премиер Качински не е в състояние да спечели подкрепата на мнозинството в парламента. Той допълни, че Полша сега има правителство на малцинството.

"При това положение трябва да търсим нови решения. Ярослав Качински се скара с всички, с членовете на коалицията си, с опозицията, с различните среди в Полша. Някой трябва да му каже тази болезнена истина", допълни лидерът на Лигата на полските семейства.

Подобна позиция изрази вчера и лидерът на популистката партия Самоотбрана Аджей Лепер, който каза, че с Ярослав Качински е свършено.

Полша е управлявана от тристранна коалиция, съставена от партията на полския президент и на полския премиер, братята-близнаци Лех и Ярослав Качински - Право и справедливост, от партията Самоотбрана и от Лигата на полските семейства. Първата от тези три партии има 150 места в 460-местната долна камара на полския парламент. Останалите две парти разполагат съответно с 44 и 29 места.

Управляващата коалиция преживява сега криза, тъй като преди месец Аджей Лепер беше уволнен от поста министър на селското стопанство и развитието на селските райони. На 5 август ръководството на Самоотбрана гласува с 61 гласа за и 8 гласа против изтеглянето на министрите си от коалицията.

Сега и Лепер, и Гертих биха искали, ако тристранната коалиция все пак се запази, начело й да застане не толкова конфликтна личност като Ярослав Качински. Като вариант се споменава името на бившия премиер от Право и справедливост Кажимеж Марчинкевич. Той обаче засега отхвърли възможността.

Преди време Ярослав Качински каза, че ако тройната коалиция се разпадне и не може да разчита на парламентарно мнозинство, то тогава той предпочита да насрочи предсрочни парламентарни избори. Неотдавнашни социологически проучвания обаче показаха, че Право и справедливост ще заеме второ място на евентуални предсрочни избори и ще бъде изпреварено от опозиционната партия Гражданска платформа.

За да повишат шансовете си да влязат в парламента при евентуални предсрочни избори, Лигата на полските семейства и Самоотбрана се обединиха на 16 юли в коалицията Лига и самоотбрана.

Тази седмица Ярослав Качински намекна, че изтеглянето на министрите на Самоотбрана от кабинета не означава край на правителството. В края на август ще стане ясно дали Качински ще може да сформира ново правителство на мнозинството или ще трябва да насрочи нови парламентарни избори.

Сега премиерът е с брат си на почивка във вила на Балтийско море.