/ БГНЕС
Британският министър-председател Тереза Мей назначи Саджид Джавид за министър на вътрешните работи, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Британски министър подаде оставка заради скандал с депортиране на имигранти

Предишният вътрешен министър Амбър Ръд се оттегли заради имиграционен скандал. Джавид е бивш управляващ директор на "Дойче банк" и досега беше министър по въпросите на жилищното строителство, регионите и местното самоуправление.

"Кралицата с удоволствие одобрява назначението на многоуважавания член на парламента Саджид Джавид за министър на вътрешните работи", заяви канцеларията на Мей.

Джавид през 2015: Няма да ми е мъчно, ако Великобритания напусне ЕС

Джавид, който подкрепяше оставането на Великобритания в Европейския съюз, може да промени баланса, възприет от екипа на Мей в преговорите за Брекзит. Той каза, че резултатът от референдума за членството на Великобритания в общността през 2016 г. означава, че "в някои отношения сега всички сме привърженици на Брекзита".

Джавид, чиито родители са дошли от Пакистан, е първият политик от малцинство, заемащ един от четирите водещи поста в британското правителство.

Саджид Джавид
БГНЕС

Ръд подаде оставка заради отношението към някои хора, дошли във Великобритания от Карибите преди много време и неправилно окачествени като незаконни имигранти.

Джавид изрази гнева си от отношението към тези британски граждани, като каза пред в. "Сънди телеграф": "Това би могло да съм аз".
БТА