Британски министър: Няма да ми е мъчно, ако Великобритания напусне ЕС
Британски министър: Няма да ми е мъчно, ако Великобритания напусне ЕС / снимка: БГНЕС, архив

Британски министър, сочен за потенциален наследник на премиера Дейвид Камерън начело на Консервативната партия каза, че изобщо няма да му бъде мъчно, ако Великобритания напусне Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Камерън обеща да предоговори отношенията на Обединеното кралство с блока, преди да свика референдум през 2017 г., ако неговата партия спечели очертаващите се като доста оспорвани национални избори на 7 май.

Попитан от репортери дали ще му бъде мъчно, ако Великобритания излезе от Европейския съюз, министърът на културата, медиите и спорта Саджид Джавид заяви: „Най-важното е на британския народ да бъде даден избор. Дали изобщо ще ми бъде мъчно? Не”.

Исканите промени от Камерън, който каза, че е за оставане в реформиран ЕС, но че не изключва нито един вариант, ако преговорите с Брюксел завършат без успех, включват по-големи ограничения върху достъпа на мигранти от ЕС до социалната система на Обединеното кралство и намаляване на бизнес регулациите.

„Има много причини да изпитваме голяма увереност относно плановете, които консерваторите трябва да предоговорят”, каза Джавид, който е бивш инвестиционен банкер. „Но когато става дума за постигането на тези промени и после за референдума, всички варианти трябва да са на масата”, подчерта той.

Източник: БТА