/ ThinkStock/Getty Images
Италиански учени са изработили вещество, съставено от полимери, което премахва прясно нанесени графити върху вече създадени стрийт-арт произведения, пише в."Дейли мейл".

Създадоха улавяща светлината боя за слънчеви панели

Химиците от университета във Флоренция са приложили разтворител върху тънък слой от полимери, познати като хидрогел. Този тънък филм освобождава разтворителя върху повърхността на дълбочина само няколко микрона.

След това слоят се премахва и по този начин се изтрива новото графити, нанесено върху първоначалната стрийт-арт творба, без да я уврежда и така тя лесно може да бъде реставрирана.

Тези рисунки се превърнаха в културен феномен на нашето съвремие, като най-арките творци в тази сфера са световноизвестните художници Жан-Мишел Баскиа, Кийт Харинг, Банкси и други.

Но техните творби често биват осквернявани от графити на вандали. И реставрацията им се оказва много трудна. И точно тук идва на помощ разработката на италианските химици.

Супер бяла боя може да замени климатиците

Премахването на графитите е доста трудна задача, тъй като химическият състав на техните бои е почти идентичен с този на оригиналната творба под тях. И досега се считаше за почти невъзможна задача да се изтрие вторият слой, без да се повреди първият.

Екипът е прибягнал до използването на нано-структурирана течност, в чиито състав са влезли нетоксични разтворители, вложени във високопопиващи хидрогелове. Те се прилагат под формата тънки лепенки, които могат да се изрязват под желаната форма и да се поставят върху графитите.

Ненужната боя се премахва за много кратко време, без да остава следи по оригинала. 
БТА