/ БГНЕС
Словашката полиция може неволно да е унищожила доказателства поради небрежност на местопрестъплението в случая с убийството на разследващия журналист Ян Куциак, твърди адвокатът на семейството, цитиран от Ройтерс.
 
Откриха мъртви словашки журналист и приятелката му

Куциак, който пишеше за корупцията сред политиците в Словакия, бе намерен застрелян заедно с приятелката си в дома им през февруари. Случаят доведе до улични протести, оставката на премиера Роберт Фицо, на министъра на външните работи и на началника на националната полиция, и засили опасенията за свободата на медиите в страната, отбелязва Ройтерс.
 
Никой не е обвинен за убийството, което според представител на прокуратурата вероятно е поръчково.
 
Демонстранти в Словакия искат независимо разследване за убийството на Куциак

Адвокатът на семейството на Куциак - Даниел Липшич, бивш министър на вътрешните работи, каза, че двата трупа са били преместени, без да са огледани от съдебен лекар на местопрестъплението, и това е довело до неточно първоначално обявяване на времето на смъртта.
 
По телефона за Ройтерс юристът заяви, че не разбира защо по-опитни разследващи от Националната криминална полиция не са били извикани незабавно, а са пристигнали на местопрестъплението часове по-късно, след местната полиция. Според него някои улики не са били обезопасени незабавно и са били открити едва на снимките от местопрестъплението. По думите му това е сериозно пренебрегване на служебните задължения. "Не знаем колко улики може да са били унищожени", твърди адвокатът.
 
Убийството на разследващия журналист и годеницата му в Словакия породи хаос

Снимки от местопрестъплението, публикувани от словашки медии, показват също, че Роберт Краймер, началникът на антикорупционния отдел на криминалната полиция, който не разследва пряко убийства, също е присъствал. Полицията първо отрече, че Краймер е бил на местопрестъплението, но после публикува коригирано изявление, според което той е изпълнявал "задачи, свързани с разследването".

Убитият словашки журналист писал за връзки на мафията с приближени до премиера

Запитана за критиките на Липшиц, полицията отговори само, че единствено прокурорите могат да правят коментари по случая. От офиса на специалния прокурор заявиха, че са били установени "известни пропуски по време на първоначалните действия на местопрестъплението".
 
Куциак е разследвал случаи на измами, в които са замесени бизнесмени със словашки политически връзки, както и предполагаеми мафиотски връзки на италианци, които имат бизнес в Словакия.
БТА