/ БГНЕС, архив
Италианската полиция днес претърси офиси и домове на бивш италиански премиер и няколко водещи бизнесмени в рамките на разследване на предполагаема корупция, свързана с продажбата на военни самолети, кораби и подводници на Колумбия, съобщи италианската държавна телевизия.

Масимо Д'Алема, политик от левицата, заемал поста министър-председател на Италия в периода 1998-2000 г., е сред лицата, за които се съобщава, че са обект на разследване.

Сделката за продажба, за която се твърди, че е на стойност 4 милиарда евро (4,5 милиарда долара), се проверява от известно време. Миналата година един от водещите италиански изпълнителни директори  - Алесандро Профумо, заяви пред сенатската комисия по отбрана, че Д'Алема не е имал никаква роля в сделките по продажбата от името на "Леонардо" - голям италиански производител на авиационна и отбранителна техника. 

Румънският премиер е обвинен в плагиатство

Италианската държавна телевизия, позовавайки се на базираните в Неапол прокурори, заяви, че Профумо е сред видни бизнес фигури, срещу които се води разследване. Мандатът на Профумо като главен изпълнителен директор на "Леонардо" изтече миналия месец.

Нито Профумо, нито Д'Алема бяха открити за коментар днес. Италианската държавна телевизия цитира адвокатите на Д'Алема, които казват, че разследването ще подкрепи твърденията на клиента им, че не е извършил каквито и да е било нарушения. 

Италианският всекидневник "Кориере дела сера" съобщи, че разследването касае инициативи за продажба на самолети М-346, усъвършенстван самолет за военно обучение, произвеждан от "Леонардо", и на корвети и малки подводници, произвеждани от "Финкантиери", голямата италианска корабостроителница.

Четирима колумбийци, сред които и бивш външен министър, са сред другите разследвани лица.
Габриела Големанска/БТА