/ iStock/Getty Images
Полицай е бил сериозно ранен при сблъсъци, които избухнаха между демонстранти и полицията в атинския квартал Неа Смирни тази вечер, съобщи гръцката телевизия Скай.

Според първоначалните информации, той е ранен в главата от сигнална ракета или от камък. Улиците около полицейския участък в квартала изглеждат като бойно поле с пожари, а демонстрантите хвърлиха десетки коктейли молотов и сигнални ракети срещу полицията.

Гръцката полиция използва сълзотворен газ на студентски протест

Повод за демонстрацията стана сблъсък между полицаи и граждани в квартала в неделя. Според първоначалните обяснения на полицията, гражданите са се опитали да попречат на полицията да извърши контрол на противоепидемичните мерки и са проявили агресия към служителите. Във видео, разпространено в социалните мрежи, обаче се вижда, че полицаи удрят видимо безпричинно младеж с палки по време на арест.
 

Прокуратурата започна проверка по случая, но това не успокои недоволството. Днес в Неа Смирни се събраха жители на квартала, синдикални представители, работнически клубове, студентски дружества и други организации и издигнаха лозунги срещу полицейското насилие.

Днес премиерът Кириакос Мицотакис обвини лидера на опозиционната СИРИЗА Алексис Ципрас във "висша безотговорност" заради призивите към гражданите да участват в демонстрации в условията на пандемия.
БТА