/ БГНЕС
Хиляди поддръжници на президента Жаир Болсонаро призоваха днес военните да направят така, че крайно десният лидер да остане на власт, въпреки че администрацията му сигнализира, че има готовност да предаде управлението на съперника му Луиз Инасио Лула да Силва, предаде Асошиейтед прес.  

Защитниците на Болсонаро се събраха под дъжда пред Източното военно командване в Рио де Жанейро, един от осемте регионални щаба на армията, като много от тях вдигаха стиснати юмруци, докато развяваха бразилски знамена и пееха националния химн. "Въоръжени сили, спасете Бразилия!" и "Единен, народът никога няма да бъде победен", бяха част от скандиранията.

Шофьори на камиони на протест в Бразилия, не признават загубата на Болсонаро

Междувременно шофьорите на камиони, които от няколко дни блокираха пътища в цялата страна в знак на протест срещу поражението на Болсонаро, продължиха демонстрациите, въпреки заповедта на Върховния съд да премахнат блокадите.

Протестите се проведоха на фона на международното признание на победата на Лула да Силва и препоръката на Върховния съд на Бразилия към Болсонаро да приеме резултатите от изборите в неделя. Членове на кабинета, новоизбрани губернатори и евангелистки лидери, които доскоро бяха твърди поддръжници на Болсонаро, сега се опитват да преговарят с бъдещото ляво правителство.

Бразилският президент обеща да напусне политиката, ако изгуби изборите


Армията бе важна част от управлението на бразилския президент, но запази мълчание през месеца след първия тур на изборите, което е знак, че вероятно се дистанцира от бившия военен капитан, твърдят експерти пред Асошиейтед прес.

Болсонаро загуби от Лула да Силва в оспорвана надпревара, получавайки 49,1 процента от гласовете срещу 50,9 процента за Лула. Това бе най-напрегнатата президентска надпревара след завръщането на Бразилия към демокрацията през 1985 г. и бележи първата загуба на избори за Болсонаро в 34-годишната му политическа кариера.
 
БТА