/ БТА
Бразилски шофьори на камиони, които подкрепят президента Жаир Болсонаро, рано тази сутрин блокираха десетки пътища в страната, за да протестират срещу загубата му на президентските избори, спечелени от бившия държавен глава Луиз Инасио Лула да Силва, предаде Асошиейтед прес.

Откакто левият кандидат Лула да Силва спечели изборите в неделя вечерта, много шофьори на тежкотоварни превозни средства блокираха трафика из цяла Бразилия и заявиха, че няма да признаят загубата на Болсонаро.  

БТА

Беше блокирана и магистрала, която води до международното летище в най-населения щат Сао Пауло, в резултат на което бяха отменени десетки полети.

Историческо завръщане: Лула да Силва печели президентските избори в Бразилия

През 2018 г. в Бразилия се проведе 12-дневна стачка на превозвачите, която доведе до рязко повишаване на цените на храните. Тогава рафтовете в супермаркетите се опразниха, а бензиностанциите останаха без гориво. Загубите възлизаха на милиарди и всички осъзнаха каква голяма сила притежават шофьорите на камиони, особено когато се организират чрез социалните медии.

По това време Болсонаро беше депутат и отявлен поддръжник на протестиращите превозвачи. Месеци по-късно, привличайки превозвачите към електората си, той спечели изборите за държавен глава. 

Точно преди началото на тазгодишната кампания за президентските избори правителството на Болсонаро наложи ограничения върху данъците върху горивата и стартира програма за финансова помощ за водачите на камиони.

Тази сутрин съдиите от Върховния съд гласуваха с голямо мнозинство да бъде разпоредено на пътна полиция незабавно да разчисти блокадите по пътищата.
Към 8:00 ч. местно време силите на реда премахнаха близо 200 блокади, съобщи министерство на правосъдието. 

Прокуратурите в Сао Пауло и Гояс заявиха, че са започнали разследвания за действията на превозвачите.
БТА