Под ивицата Газа има 500 километра подземни тунели, построени от палестински инженери. Те са убежища и складове на „Хамас“ и са използвани многократно за нападения срещу Израел, съобщава Би Би Си. Входовете и изходите на тези тунели често са скрити в жилищни квартали, а самите тунели могат да държат заложници, взети от „Хамас“.

През 2015 г. палестинската групировка „Ислямски джихад“ допуска кореспондента на Би Би Си Куентин Сомървил в тези тунели. Той е бил със завързани очи и отведен до нужната локация.

В репортажа на Би Би Си е заснет един от тези тунели на предполагаема дълбочина от 30 метра. Това е система от коридори, съединяваща военна база и склад за боеприпаси. Тунелът се намира на юг от центъра на Газа и отвежда направо до границата с Израел.

Тези тунели представляват особена опасност за Израел. Те са били използвани за извършване на няколко нападения. Тунелите отвеждат към стотици входове към домове на мирни жители. „Хамас“ е включена в списъка на терористичните организации на много държави, между които Обединеното кралство, ЕС, САЩ, Израел, Япония и Австралия.
БГНЕС