/ БТА
Военнослужещият от военновъздушните сили на САЩ, който вчера се самозапали пред израелското посолство във Вашингтон, най-вероятно в знак на протест срещу войната в ивицата Газа, е починал, съобщиха местните медии, цитирани от Ройтерс. 

Телевизионният канал Ен Би Си, позовавайки се на анонимен американски правителствен източник, съобщи, че военният е починал и че повече подробности ще бъдат разкрити, след като въоръжените сили уведомят семейството му. 

Телевизионният канал Си Би Ес и вестник „Вашингтон Пост“ също съобщиха за смъртта, позовавайки се на представител на полицията в столицата на САЩ.

Силите на реда във Вашингтон не са отговорили на запитването на Ройтерс за коментар. 

Американски летец се самозапали пред израелското посолство в САЩ

Служителят на ВВС на САЩ е бил настанен вчера в болницата, след като служителите на Сикрет Сървис са потушили пламъците, съобщи противопожарната служба на Окръг Колумбия. 

„Ню Йорк Таймс“ съобщи, че мъжът, облечен във военна униформа, е излъчвал случилото се на живо по интернет.

„Няма да бъда повече съучастник на геноцид“, е заявил мъжът, преди да се залее с прозрачна течност и да се самозапали, викайки „Свобода за Палестина“, съобщи изданието. 

Инцидентът се случва на фона на продължаващите пропалестински и произраелски протести в САЩ след атаката на „Хамас“ на 7 октомври срещу Израел, по време на която загинаха 1200 израелци, а други 253 бяха отвлечени. 

След това израелските сили започнаха военна кампания срещу управляващата ивицата Газа палестинска екстремистка групировка, разрушавайки голяма част от крайбрежния анклав, като според палестинските здравни власти са загинали близо 30 хил. души.

Израелските посолства се превърнаха в епицентър на протестите срещу войната. Ройтерс припомня, че през декември жена, протестираща срещу войната, също се самозапалва пред израелското консулство в град Атланта (щата Джорджия). 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Виктор Турмаков/БТА