/ Thinkstock/Getty Images
Първият човек, който получи успешна трансплантация на генетично модифицирано сърце от прасе, почина два месеца след експеримента, съобщиха от болницата в Мериленд, САЩ, които извършиха първата такава трансплантация в целия свят, пишат американски медии.

57-годишният Дейвид Бенет е починал във вторник. Лекарите не са могли да дадат точна причина за неговата смърт, но са уточнили, че неговото здравословно състояние е започнало да се влошава няколко дни по-рано.
 


Синът му е похвалил болницата, която му предлага тази експериментална терапия, надявайки се, че това ще допринесе за усилията в спирането на недостига на органи за трансплантация.

За първи път трансплантираха успешно сърце от прасе на човек (СНИМКИ)

Той изрази благодарност към лекарския екип за този „исторически момент“ и е посочил, че баща му е бил наясно, че експерименталната трансплантация може изобщо и да не проработи.

Учените се опитват в продължение на десетилетия да използват органи на животни за животоспасяващи трансплантации. Мъжът е бил кандидат за процедурата, само защото е бил изправен пред сигурна смърт предвид здравословното си състояние.