Снимката е илюстративна
Снимката е илюстративна / iStock/Getty Images
Последният мъжки суматрански носорог в Малайзия, обитавал резерват в източния щат Сабах на остров Борнео, се спомина, предаде ДПА, позовавайки се на местния всекидневник "Стар".

Изчезва още един животински вид (СНИМКИ/ВИДЕО)
Животното на име Там беше подложено на интензивно лечение от повече от седмица заради предполагаеми чернодробни и бъбречни проблеми, свързани с възрастта. Смята се, че носорогът, намерен да броди из палмова плантация в Сабах през 2008 г., е бил около 35-годишен. Средната продължителност на живота при този вид животни е 35-40 години.
 
След кончината на Там в Малайзия остава само един представител на вида - женската Иман.

Популациите на гръбначни животни се топят, алармира WWF
 
Суматранските носорози са считани за критично застрашен вид. Основна заплаха за оцеляването им са бракониерството и незаконното присвояване на земи от хабитатите им.
 
Останалите суматрански носорози са изолирани до такава степен, че е възможно рядко или дори никога да не срещнат други представители на вида, за да се размножат. Въпреки сътрудничеството с Индонезия и използването на усъвършенствани техники за оплождане ин витро, усилията за увеличаването на популацията им на остров Борнео са безплодни.

И още за изчезващите видове:

Популацията на гепарди се топи застрашително

Природозащитници бият тревога за жирафите

Популацията на слонове застрашително намалява

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА