По света има 16 300 ядрени бойни глави
По света има 16 300 ядрени бойни глави / Thinkstock/Getty Images

Броят на ядрените бойни глави по света е намалял до 16 300 тази година, предимно поради съкращенията в САЩ и Русия, предаде Стокхолмския международен институт за изследване на мира (СИПРИ), цитиран от ДПА.

Броят на ядрените бойни глави е спаднал с 970 за една година. Става дума за бойни глави, които са активни, на склад или предстои да бъдат унищожени.

Двете най-големи ядрени държави, САЩ и Русия, притежават общо около 90 на сто от световния ядрен арсенал. Вашингтон има 7300 бойни глави, а Москва - 8000. Смята се, че девет страни притежават ядрени оръжия. Останалите са Великобритания, Франция, Китай, Индия, Пакистан, Израел и Северна Корея, съобщи СИПРИ. САЩ, Русия, Великобритания и Франция имат общо близо 4000 готови за употреба бойни глави.

Ядрените държави са продължили да усъвършенстват своите ядрени сили и системите за доставяне на ядрено оръжие до целта, подчертава институтът. САЩ са отделили 350 милиарда долара за поддръжка и усъвършенстване на ядрените си сили през идните 10 години, включително за инвестиции в нови подводници, балистични ракети и бомбардировачи с голям обсег. Русия усъвършенства балистичните си ракети и разработва нов тип подводница, за да може да изстрелва ядрени ракети от морето.

Индия и Пакистан продължават да разработват балистични и крилати ракети и да произвеждат ядрени материали с военни цели. Смята се, че Индия разполага с между 90 и 110 ядрени бойни глави, а Пакистан - с между 100 и 120. Израелският арсенал е останал на равнището от 80 ядрени бойни глави. Китай разполага с 250 бойни глави, а Северна Корея има между 6 и 8 ядрени оръжия, смятат експертите от СИПРИ.

Източник: БТА