Пиратите в Сомалия отвлякоха 4 кораба за денонощие
Пиратите в Сомалия отвлякоха 4 кораба за денонощие / снимка: БГНЕС

Сомалийски пирати са отвлекли вчера китайски риболовен кораб край бреговете на Йемен - четвъртия плавателен съд, пленен от пирати в района за период от 24 часа. Това съобщи директорът на Програмата за подкрепя на моряците в Източна Африка Ендрю Мвангура, цитиран от Ройтерс.

Мвангура уточни, че корабът, на чийто борд се предполага, че има трийсетина китайци екипаж, е бил пленен на около 90 километра от крайбрежието на Йемен.

По-рано днес директорът на Програмата за подкрепа на моряците в Източна Африка съобщи за други три отвлечени в района плавателни съда, предаде Франс прес.

Мвангура поясни, че става въпрос за товарен кораб, използван в петролната промишленост влекач и яхта с двама души на борда. Той не уточни тяхната националност.

Възможно е Мвангура да е имал предвид малайзийския влекач, използван от френската петролна компания "Тотал", и турския товарен кораб, за чиито отвличания бяха направени съобщения още вчера, отбелязва АФП. За влекача първоначално бе казано, че е индонезийски.

Базираният в Куала Лумпур Център за наблюдение на пиратството към Международното морско бюро потвърди днес за трите отвлечени кораба.

Неговият директор Ноел Чун съобщи още, че пиратите са направили миналата седмица неуспешни опити да пленят сингапурски танкер, италиански товарен кораб и гръцки кораб. "(Международната) коалиция изпрати хеликоптер, за да парира атаките. Трите кораба успяха да избягат", уточни той.

Серията отвличания на плавателни съдове през последните 24 часа бяха извършени в момент, когато Съветът за сигурност на ООН разшири значително правомощията на чуждестранните въоръжени сили да преследват пиратите на сомалийска територия, отбелязва Франс прес. Четирите кораба бяха пленени малко след като Европейският съюз започна в Аденския залив първата военноморска операция в своята история.