Няма вода, кладенците са пресъхнали, казват местните жители
Селските райони на Ирак отдавна страдат от промяната на климата. Според Международния комитет на Червения кръст температурите нарастват с приблизително 1,5 градуса по Целзий от 90-те години на миналия век насам, според  предаде Voice of America (VOA). Това превръща част от страната в неподходяща за живот.

Някои от кладенците и реките вече са пресъхнали. Много култури не могат да растат, а за селскостопанските животни нямат достатъчно храна, съобщават от Voice of America (VOA).

Учени: Южното полукълбо бавно изсъхва

Иракският фермер Махмуд Мохамед разказва, че целият район, в който живее, е засегнат. Той споделя, че всичко е пресъхнало, хората са продали животните, изоставили са земите си и са се преместили в Мосул, казват от Voice of America (VOA). Шест години след войната градът още не се е възстановил и хората трудно могат да намерят работа.

Хуманитарните работници докладват, че животът е още по-труден за хората в Южен Ирак, където температурите се покачват и нарастващата честота на пясъчните бури в пустинята са прогонили хиляди хора от техните домове през последните години."Причината за това е, че няма вода. И проблемът се появи през последните години. Валежите намаляха, температурата се повиши, пясъчните бури се увеличиха, дърветата са по-малко", казва Садик Махди, който работи към Организацията за здравни и социални грижи в Ирак.

Температурата се повиши и водата намаля, което се отрази на селското стопанство, допълва той. Махди споделя, че дългогодишните международни усилия в овладяване на кризата не са довели до нищо.

Мохамед, обаче, споделя че все още няма да се премести. "Засяхме около 60-70 тона пшеница, но дъжд не валя нито миналата година, нито тази година година", казва той.
Децата му търсят друго място за живот, но след десетилетия война и хуманитарна криза, възможностите са ограничени, разказва Мохамед. Бягството на селскостопански работници в градовете води до още по-голяма бедност, което се отразява на цялата страна, предава Voice of America (VOA).
Voice of America/Nova.bg