Петър Стоянов участва в заседание на „Световното правителство в сянка”
Петър Стоянов участва в заседание на „Световното правителство в сянка” / netinfo
В белгийската столица Брюксел  се провежда годишно заседание на т.нар. Тристранна комисия, наричана от международни наблюдатели "световно правителство в сянка". В заседанието участва и бившият български президент и председател на СДС Петър Стоянов.

Тристранната комисия е създадена по идея на Дейвид Рокфелер през 1973 година. Неин първи председател е Збигнев Бжежински. Форумът обединява известни държавници и финансисти от Европа, САЩ и Япония.

Целта на комисията е чрез обсъждане на глобални и политически въпроси да се укрепва сътрудничеството между тези три центъра на демократичния индустриализиран свят при решаване на важни международни проблеми.

Петър Стоянов е един от първите източноевропейци, поканени да участват в Тристранната комисия. Миналата година той бе избран и за член на нейното Изпълнително бюро.

Заседанието, което по традиция е закрито за медии, протича в брюкселския хотел "Хилтън". В продължение на три дни участниците ще обсъдят въпроси като вътрешната динамика на Европейския съюз, корупцията, мястото на Белгия в Европа и света, насоките в международната политика и политиката на сигурност, енергийната сигурност, бъдещето на световната търговска система, НАТО и трансатлантическите отношения.

Сред основните докладчици са върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Хавиер Солана, професорът от Масачузетския технологичен институт и бивш директор на ЦРУ Джон Дойч, председателят на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър, бившият първи заместник-управляващ директор на Международния валутен фонд Стенли Фишер.

Участниците ще бъдат гости на официална вечеря, давана в тяхна чест от председателя на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг. В неделя те са поканени на прием от краля на Белгия Албер, на който ще бъдат приветствани от белгийския престолонаследник принц Филип.