Петима испански миротворци загинаха при атака в Ливан
Петима испански миротворци загинаха при атака в Ливан / netinfo

Петима испански военнослужещи от мироопазващите сили на ООН в Ливан загинаха, а четирима бяха ранени при нападение със заложена край пътя бомба в южната част на страната. Това съобщиха източници от ливанските сили за сигурност, цитирани от световните агенции.

Два автомобила на мироопазващата мисия на ООН са били сериозно повредени при експлозията, станало близо до югоизточния град Хиям. Заложената край пътя бомба е била детонирана дистанционно. Местни жители разказаха, че мунициите в единия от автомобилите се взривили след експлозията на бомбата. До момента никой не е поел отговорност за атаката.

Още след първоначалните информации за експлозията, когато ливанските сили за сигурност съобщиха, че патрулът се е натъкнал на мина, Хизбула заяви, че става въпрос за нападение с цел дестабилизиране на Ливан.

Ислямистката групировка Фатах ал Ислам, която се сражава срещу ливанската армия в палестинския бежански лагер Нахр ал Баред в северната част на страната, обвини Временните сили на ООН в Ливан /ЮНИФИЛ/, че са бомбардирали лагера на 2 юни, отбелязва Ройтерс. Агенцията посочва още, че това са първите жертви, които дават ЮНИФИЛ, откакто мисията бе разширена след военния конфликт между Израел и Хизбула миналото лято. Мисията наброява 13 хиляди военнослужещи, сред които 1100 испанци.