Ръководителят на древните паметници и музеи в Сирия Маамун Абделкарим заяви, че ще са нужни 5 години за възстановяване на разрушените или пострадали обекти в древния град Палмира, който в продължение на 10 месеца бе под контрола на групировката "Ислямска държава", предаде Франс прес.

"Ако получим одобрение от ЮНЕСКО, ще ни трябват пет години да възстановим разрушените и повредени от ИД сгради", заяви Абделкарим след вчерашното връщане на града под сирийски контрол.

Сирийската армия си върна древния град Палмира, след като прогони Ислямска държава

"Имаме квалифицирани хора, имаме нужните познания и изследвания. Необходимо е, разбира се, одобрението на ЮНЕСКО и ще можем да започнем работа след една година", добави той.

Главният регионален съюзник на Сирия - Иран, изрази задоволство от прогонването на ИД от Палмира.

В послание до сирийския президент Башар Асад, секретарят на Висшия съвет за национална сигурност към иранския духовен водач Али Хаменей - Али Шамхани определи като възхитителна победата на силите на режима в Палмира. Той обеща правителството и въоръжените сили на Иран да продължат да помагат на Сирия и другите "сили на съпротивата", които подкрепят режима в Дамаск срещу ИД.

Джихадистите екзекутирали публично „пазителя на Палмира"

"Сирия твърдо напредва в борбата с тероризма, за който определено вече няма да има място в региона", заяви говорителят на иранското външно министерство Хосеин Джабер Ансари.

Той също увери, че Иран ще продължи "подкрепата си в борбата с тероризма в Сирия, Ирак и другите изложени на тази заплаха страни".

„Ислямска държава" разруши Триумфалната арка в Палмира

Елитната иранска войскова част Гвардейци на революцията подкрепя режима на Асад, като изпраща военни съветници, каквито има и в Ирак. В тези две страни се бият доброволци от Иран, но и от Ирак, Афганистан и Пакистан. Палмира е древен град на повече от 2000 години, който е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. От май 2015 г. той бе под контрола на ИД.

В неделя Палмира бе освободен от сирийската армия с руска военна подкрепа след 20 дни боеве.

Източник: БТА