ПАСЕ не въведе забрана да знаем пола на бебето
ПАСЕ не въведе забрана да знаем пола на бебето / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ПАСЕ не въведе забрана да знаем пола на бебето
45504
ПАСЕ не въведе забрана да знаем пола на бебето
  • ПАСЕ не въведе забрана да знаем пола на бебето

Проект Европа Сега,

Съфинансиран от Европейския съюз, Генерална Дирекция Комуникации, № на договор COMM/2011/02/0008

Парламентарната асамблея на Съвета на Европа не въведе категорична забрана на лекарите да съобщават на бъдещите родители пола на детето им, като препоръча тази информация да бъде поднасяна положително. Целта е да се спре порочната практика в държави като Албания, Азербайджан и Грузия да се правят принудителни аборти тъкмо заради предпочитанията на семействата да имат бебе от мъжки или женски пол. Според българския депутат от левицата Янаки Стоилов, който участва в заседанието на ПАСЕ тази седмица приетото решение препоръчва внимателното съобщаване на пола и няма да засегне утвърдената в България вече практика, просто защото в страната ни не се прекъсва бременността заради пола на децата, освен ако няма медицински причини.

Резолюцията на ПАСЕ с предложението да се забрани информация за пола на бъдещото бебе предизвика сериозни критики в социалните мрежи у нас. Пред Дарик председателката на "Искам бебе" Радина Велчева определи това като крайна мярка и подчерта, че информацията е изконно право на пациента: "Има наследствени болести, които се предават много повече при единия или при другия пол. Като бъдещ родител над 30 години, това ми е № 1 в главата. Това ще бъде абсолютно задължително аз лично, като пациент и като гражданин, да го знам".

Бившият депутат и бивш министър по европейските въпроси Гергана Паси смята, че е абсурдно при напредъка на технологиите в 21 век, дори и да има проблем с подобни аборти в някои държави, да се приема решение за обща забрана в 47-те държави членки на Съвета на Европа: "Представете си как една жена, която е бременна и иска да знае пола на бъдещото си дете, ще приеме, че няма право на тази информация. Ще се намерят куп доктори, включително и в нашата страна, които ще си намерят вратички да съобщават пола на детето".

За Дарик Янаки Стоилов, който участва тази седмица в гласуването на документа в рамките на есенната сесия на ПАСЕ в Страсбург, съобщи, че е приет препоръчителен текст на резолюцията, който ще се прилага от всяка страна според реалностите. Иначе казано, в България, където няма проблем с аборти на база на предпочитан пол на детето, няма нужда от забранителни текстове: "Препоръчва на обществените болници да инструктират лекарите да задържат информацията за пола на плода или поне да осигурят, че тази информация се дава по положителен начин. Този текст не е напълно определен. Идеята е да не се съобразява с тази информация, която да доведе до разколебаване на родителите, ако те имат предпочитание за момче или момиче.

„Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Европейския Парламент, Генерална дирекция Комуникации. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Дарик Радио АД и по-никакъв начин не може да се приеме, че отразява становището на Европейския Съюз или Европейския Парламент. Европейският Съюз и Европейският Парламент не носят никаква отговорност към ползвателите на информацията от документа и начините, по които се ползва информацията"