израел
израел / iStock/Getty Images
В търсене на изход в близкоизточния конфликт
Франция настоя да се намери политическо решение с две държави, израелска и палестинска, в момент, когато САЩ представиха икономическата част от мирния си план за региона на конференция в Бахрейн, предаде АФП.

"Придържаме се към една рамка - тази на международното право, по-конкретно резолюциите на Съвета за сигурност, към един метод - този на преговорите, към една цел - две държави, Израел и Палестина, които да живеят в мир и сигурност при признати граници, а Ерусалим да е столица на тези две държави", заяви говорителката на френското външно министерство.

"Готови сме да подкрепим всеки икономически план, който е от полза за палестинските територии, стига той да се явява спомагателно средство на политическите усилия, положени въз основа на тези параметри, за които има международно съгласие", добави тя.

Израел симулира война с Хизбула в мащабни военни учения

Организираната от САЩ конференция за палестинско икономическо развитие приключи с фокус върху необходимите за създаване на работни места инвестиции в Западния бряг и Газа, съобщи ДПА.

Но някои участници във втория и последен ден от преговорите в Бахрейн казаха, че благополучие е възможно само ако бъде постигнат траен мир между израелци и палестинци.
Директорката на Международния валутен фонд Кристин Лагард посочи, че растежът се свива в палестинските територии, а прогнозата за 2019 г. е със спад от 1,6%.

Безпрецедентна руско-израелско-американска среща по сигурността в Ерусалим

При положение, че безработицата на Западния бряг е 30%, 50 на сто е тази в Газа, а населението се очаква да нарасне двойно от 5 на 10 милиона през 2050 г., инвестициите трябва да се фокусират върху създаване на работни места и справяне с липсата на необходимите за пазара на труда умения, отбеляза ДПА.

Селско стопанство, туризъм, строителство и инфраструктура са секторите, които се очаква да генерират работни места, добави Лагард.

Но тя каза, че дори всичко това да бъде изпълнено, е необходим мир, за да бъдат реализирани икономическите ползи.
БТА