/ ThinkStock/Getty Images
Съветниците по националната сигурност на Израел, Съединените щати и Русия ще започнат двудневна среща в Ерусалим, чиято основна тема се очаква да бъде Близкият изток и най-вече Иран, твърд противник на Израел и САЩ, предаде ДПА.

Конференцията ще се състои в момент на силно изостряне на конфликта между САЩ и Иран. Израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече срещата "историческа и безпрецедентна" и каза, че тя е много важна за гарантиране на сигурността на Близкия изток "в тези неспокойни времена".

Напрежението между САЩ и Иран не стихва

Съветникът на американския президент по въпросите на националната сигурност Джон Болтън, шефът на израелския Съвет за национална сигурност Меир Бен Шабат и секретарят на руския Съвет за национална сигурност Николай Патрушев ще участват в двустранни и тристранни разговори.

Патрушев, цитиран от ТАСС, каза, че на срещата Русия ще има предвид интересите на Иран и ще ги представи на израелците и американците. По думите му разговорите ще бъдат фокусирани върху ситуацията в Сирия, където Иран има присъствие.

Напрежение между САЩ и Иран заради свален US дрон

Вестник "Росийская газета" пише, че днес Патрушев ще се срещне с израелския премиер, след това ще води разговори на четири очи първо с Болтън, а после с Бен Шабат, а тристранната среща ще се състои във вторник. Модератор на нея ще бъде израелският премиер.
БТА