Facebook иска да провери поведението на потребителите, когато те могат да избират между два различни "News Feeds"
Facebook иска да провери поведението на потребителите, когато те могат да избират между два различни "News Feeds" / БГНЕС
В някои държави фалшивите профили в социалната мрежа на Марк Зукърбърг са огромен проблем и самите държавни институции прибягват до различни мерки за справянето с тях. Папуа Нова Гвинея обаче предлага радикално решение – държавата забранява достъпа до Facebook за месец, докато проведе разследване кои са фалшивите профили и да отчете влиянието на социалната мрежа върху страната.

Министърът на комуникациите Сам Базил заяви, че потребители, които публикуват порнография и фалшива информация ще бъдат идентифицирани. Той допълни, че е възможно страната му да създаде собствена, конкурентна социална мрежа. Компанията и нейните методики влязоха в дневния ред на редица държавни и международни институции, след скандала с Cambridge Analytica.

Зукърбърг: Facebook ще има нужда от няколко години, за да разреши проблемите си

Въпреки че само приблизително 10% от населението на Папуа Нова Гвинея има интернет достъп, държавата е проактивна в регулацията на онлайн услугите. Правителството цели да използва едномесечния бан, за да анализира как Facebook се използва и да преследва тези, които го използват в нарушение със закона за кибер престъпленията, приет през 2016-а година.

фейсбук лого
Guliver/Getty Images

Изтичането на данни е засегнало 87 млн. потребители на Facebook
 

Министър Базил заяви: „Това време ще ни позволи да съберем информация, за да идентифицираме потребители, които се крият зад фалшиви акаунти, потребители, които публикуват порнографски изображения, потребители, които публикуват фалшива или подвеждаща информация. Ние също така разглеждаме възможността да създадем нова социална мрежа за нашите граждани, в която те да използват автентични профили. Ако е необходимо, ние можем да организираме нашите местни софтуерни разработчици, за да създадат сайт, който ще е много по-полезен за гражданите ни и ще спомага за осъществяването на връзка помежду им, както на територията на страната, така и извън нея“.

Георги Кацаров от Софтуерния университет напомни, че възходът на т.нар. „фалшиви новини“ се превърна в огромен проблем за технологичните компании по цялото земно кълбо. Те биват критикувани за това, че не предупреждават потребителите си, когато информацията е невярна или подвеждаща.
СофтУни