Папата ще даде убежище на бежанци на територията на Ватикана
Папата ще даде убежище на бежанци на територията на Ватикана / снимка: БГНЕС

Папа Франциск обяви, че ще даде убежище на бежанци на територията на Ватикана и призова същото да сторят всички католически епархии, енории и манастири в Европа.

Той отправи апела си по време на традиционната неделна молитва, като използва термина "бежанци" вместо "мигранти", който според някои тълкувания имал негативно звучене.

Европа посреща най-големия приток на бежанци от десетилетия

"В навечерието на Юбилейната година на милосърдието отправям призив към енориите, към религиозните общности, манастири и светилища в цяла Европа да дадат конкретен израз на Евангелието и да приемат по едно семейство бежанци. Всяка европейска енория, религиозна общност, манастир и светилище да окаже гостоприемство на едно семейство, като се започне от моята Римска епархия.

Обръщам се към моите братя, европейски епископи и истински пастири, да подкрепят този мой призив в техните епархии, припомняйки че милосърдието е второто име на любовта. Това, което ще направите само за едно (семейство) от тях, ще го направите за мен, мои по-малки братя. Двете енории във Ватикана също ще приемат в близките дни две семейства бежанци," каза папата.

Римската епархия, на която папата е епископ, е разделена на 5 сектора, всеки един оглавяван от помощник-епископ.

Епархията обхваща 334 енории, към които се прибавят още две в предградието
Остия, които са пряко подчинени на Ватикана, както и двете енории на ватиканска територия, чиито храмове са "Свети Петър" и "Света Ана".

Премиерът на Финландия готов да предостави дома си на мигранти

Пълното наименование на най-големия храм е главна папска базилика "Свети Петър" във Ватикана. Той съчетава ренесансова и барокова архитектура. Строежът му е започнал през 1506 година и е завършен на 18 ноември 1626 година.

Църквата "Санта Ана дей Палафрениери" (Света Ана на Папските тронодържатели) е наречена на най-старото мирянско братство, което в предишни епохи е носело подвижния трон на папата, а сега изпълнява церемониални функции. Тя е строена от 1565 година до 18-и век.

Източник: БТА