Европа посреща най-големия приток на бежанци от десетилетия
Европа посреща най-големия приток на бежанци от десетилетия / снимка: БГНЕС

Върховният комисар на ООН за бежанците Антонио Гутериш призова поне 200 000 търсачи на убежище в ЕС да бъдат разпределени между страните членки чрез задължителни квоти. Според него участието в тази програма трябва да е задължително за всички страни от общността, предаде Франс прес.

Лицата с уважителни причини да искат закрила трябва да бъдат включвани впоследствие в масова програма за установяване на новото място със задължителното участие на всички членки на ЕС. По съвсем предварителни оценки капацитетът за такова съдействие вероятно ще трябва да нарасне на около 200 хиляди души, посочи Гутериш.

Европа посреща днес най-големия приток на бежанци от десетилетия, посочи той.

Путин: Мигрантската криза в Европа е очаквана и е предизвикана от САЩ

"Ситуацията изисква масови съвместни усилия, невъзможни обаче при днешния фрагментарен подход" от страна на ЕС, предупреди висшият служител от ООН.
Над 300 000 души са прекосили Средиземно море от началото на годината, а повече от 2600 са загинали по време на пътешествието, сочат данни на Върховния комисариат.
"Щом пристигнат на бреговете и по границите на Европа, те продължават нататък всред хаос", алармира Гутериш и осъди недостойното отношение към тези хора.

Случаят е "преди всичко бежанска криза, а не само миграционен феномен", защото повечето пристигащи в Гърция идват от конфликтни страни като Сирия, Ирак и Афганистан, отбеляза той.

Според него, единственият начин проблемът да получи решение изисква разработването на "обща стратегия въз основа на отговорност, солидарност и доверие", предвиждаща "спешни и смели мерки за стабилизиране на ситуацията".

"ЕС трябва да е готов - със съгласието и подкрепата на засегнатите правителства, по-специално на Гърция и Унгария, а и на Италия - да осигури възможности" за приемане и спешно регистриране на пристигащите, каза Гутериш. Той напомни, че имигрантите, които нямат основание да останат в Европа, трябва да бъдат изпращани обратно в родината им.

Източник: БТА