Папа Франциск
Папа Франциск / БТА
Папа Франциск се помоли за приемането на предшественика си в рая, докато ръководеше специалната новогодишна литургия днес в базиликата "Свети Петър", ден след като почетният папа Бенедикт Шестнадесети почина във Ватикана, съобщи Асошиейтед прес.

Огромната базилика ще приеме ковчега на Бенедикт утре. Очаква се хиляди вярващи да присъстват на първия от трите дни, през които ще бъде изложен.

Деветдесет и пет годишният Бенедикт почина вчера сутринта във Ватикана, където живееше след оттеглянето си. Той беше първият папа от векове насам, оттеглил се от поста, като се позова на влошаването на състоянието си.

Франциск изглеждаше уморен и седеше с наведена глава в началото на литургията в първия ден от годината - събитие, което католическата църква посвещава на темата за мира. 

Той се отклони от писмената си проповед, за да се помоли на глас за Бенедикт, молейки Дева Мария "да го съпровожда в прехода му към Божиите ръце".

Главата на католическата църква ще води погребението на Бенедикт в четвъртък на площад "Свети Петър". От Ватикана съобщиха, че този ритуал ще бъде прост, в съответствие с желанието на Бенедикт, който в продължение на десетилетия като германски кардинал е бил пазител на доктриналното единство на Църквата, преди да бъде избран за папа през 2005 година.

През последните години Франциск приветства зашеметяващото решение на Бенедикт да стане първият папа, подал оставка от 600 години насам, и даде да се разбере, че би обмислил подобна стъпка като възможност за себе си.

Страдащ от болки в коляното, 86-годишният Франциск пристигна днес в базиликата в инвалидна количка, преди да заеме мястото си на стол за литургията, която бе отслужена от държавния секретар на Ватикана.

Франциск, който неведнъж е осъждал войната в Украйна и причинените от нея разрушения, припомни за онези, които са жертви на войната, прекарващи празниците в края на годината в мрак, студ и страх. "В началото на тази година се нуждаем от надежда, така както Земята се нуждае от дъжд", подчерта той.


 
Асен Георгиев/БТА