Папа Франциск
Папа Франциск / БГНЕС
Членовете на мафията в Италия, много от които ходят на черква и се молят открито, не могат да наричат себе си християни, защото "носят в душите си смъртта". Това заяви папа Франциск пред десетки хиляди вярващи по време на общата аудиенция на площад "Свети Петър" във Ватикана на 28 март, предаде Ройтерс.

Според агенцията това са най-острите думи на папата по адрес на организираната престъпност от близо четири години насам.

Папата: Фалшивите новини са зло, има ги още от библейски времена

"Така че ние не трябва да отиваме много далеч, нека се замислим какво се случва тук в Италия, каза той, докато говореше общо за "псевдохристияните", които са покварени, а претендират да са праведни. "Например т.нар. християни мафиоти - те наричат себе си християни, но държат смъртта в душите си и я причиняват на другите", продължи Светият отец.
Много от членовете на организирани престъпни групировки като сицилианската Коза ностра или калабрийската Ндрангета се възприемат като част от религията, нещо като секта. В малките градове на юг те участват в католически тайнства, ходят на черква, а в някои случай техни съучастници стават свещеници, отбелязва Ройтерс.

Папата призова вярващите да не превръщат парите и кариерата в смисъл на живота си

През 1993 г. покойният папа Йоан-Павел Втори предупреди хората от Коза ностра, че "един ден ще се изправят пред Божия съд". Групировката отвърна с бомбени атаки срещу няколко черкви в Рим, включително базиликата "Свети Йоан" - папската черква в качеството му на епископ на Рим, припомня агенцията.
БТА