Палма де Майорка
Палма де Майорка / Thinkstock/Getty Images
Палма де Майорка е първият испански град, в който от този сезон ще бъде забранено даването на апартаменти под наем с туристически цели в многоетажните сгради, съобщиха туроператори, цитирани от РИА-Новости.
 
Тази мярка трябва „да обуздае масовия туризъм“ и да съхрани града „годен за живеене“ на самите испанци.

Горещите туристически точки в Европа вече будят гнева на местните
 
Палма де Майорка
Thinkstock/Getty Images


Градският съвет на столицата на Балеарските острови и остров Майорка – Палма – прие наредба, която забранява на частните собственици на апартаменти в блоковете да дават под наем своята недвижима собственост. Забраната, която влиза в сила от юли, не включва еднофамилните къщи и вили.
 
Според градските власти неконтролируемият ръст на туризма заради някои сайтове води до рязко поскъпване на жилищата в столицата на Майорка.

Протестите срещу туристите в Барселона ескалират

Палма де Майорка
Thinkstock/Getty Images


За последните четири години стойността на наемите на недвижими имоти е нараснала с 40%. Заради това на острова не се задържат пристигналите да работят специалисти - просто не им е по джоба да наемат жилище, което поскъпва твърде много през туристическия сезон.
 
В същото време броят на нелицензираните туристически квартири, които се предлагат в Палма се е увеличило с около 50% между 2015 и 2017 година. От приблизително 20 хиляди жилища, предлагани за краткосрочен наем, само 645 имат съответните лицензи и плащат данъци.

Венеция глобява туристи за непристойно поведение
БГНЕС