Маляк Матар
Маляк Матар / netinfo
Франция и Великобритания отказаха виза на палестинска художничка
98642
Франция и Великобритания отказаха виза на палестинска художничка
  • Франция и Великобритания отказаха виза на палестинска художничка
Палестинска художничка помоли за помощ във Facebook, след като получи отказ от Франция и Великобритания да получи виза, за да присъства на изложбите си в двете държави. Зад гърба си 18-годишната Маляк Матар, която е от Газа, има десетки самостоятелни и групови изложби в различни държави по света, но никога не е пътувала с картините си.

За „Дарик“ тя каза, че е представила всички необходими документи, както и препоръчителни писма, а мотивите за отказите не изглеждат убедителни. Матар сподели случилото се на страницата си във Facebook с молба хората да го споделят и да изпращат имейли на британското консулство.

На 27 август приключи самостоятелната ѝ изложба в Лондон, която художничката съпреживя единствено чрез Skype сесии, а сега творбите ѝ са в Бристол.
 
Публикувахте от Malak Mattar в Сряда, 29 август 2018 г.
В момента Маляк Матар е в Истанбул, където се подготвя да започне следването си. При завършването на гимназия е на второ място по успех в Палестина и на първо в Газа.

Благодарение на високите си оценки и на биографията си е получила стипендия от частен университет. 18-годишната художничка е показвала картините си в Америка, Испания, Индия, Англия, Франция, Турция и родната си Палестина. На изложбите си в чужбина няма възможност да присъства, а контакти с публиката си, както и с галеристи поддържа чрез страницата си във Facebook.

Това лято участва в пътуваща изложба в Париж, Лион, Авиньон и Монако, а след самостоятелна изложба в Лондон, сега картините ѝ са в Бристол. И Франция, и Великобритания обаче ѝ отказват виза.
 
Публикувахте от Malak Mattar в Четвъртък, 5 юли 2018 г.
„Когато получих паспорта си и в него нямаше виза, плаках много и се разстроих. Бях и ядосана, тъй като нито една от посочените причини не беше убедителна. Не вярваха, че съм студентка и не вярваха, че искам просто да посетя Великобритания. Четейки това и имайки предвид, че съм предоставила всички необходими документи, препоръки, поканата за фестивала, в която се казва, че всички разходи, включително за храна, са покрити. Казаха, че сумата от 2000 паунда в банковата ми сметка е недостатъчна за едномесечния ми престой там. В крайна сметка ми казаха, че не са сигурни, че съм само посетител и че смятат, че ще остана в Англия след края на визитата си“.
 

Share if you care I need your support I was always told that “once you are out of Gaza, you will be free”. Getting out...

Публикувахте от Malak Mattar в Понеделник, 20 август 2018 г.
Маляк Матар сподели случилото се на страницата си във Facebook с молба хората да го споделят и да изпращат имейли на британското консулство. Получила е подкрепа и за нея са се появили публикации в редица медии. Ще продължи да рисува и продължава да мечтае да присъства на изложбите си.