/ БГНЕС
Лабораторни изследвания на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) са потвърдили заключенията на британските власти, че двамата британци, отровени в края на юни в Еймсбъри, са били изложени на нервнопаралитичен агент от типа на "Новичок", предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Почина британката, отровена с „Новичок“
 
ОЗХО съобщи, че анализ на реномирани лаборатории на проби, събрани от екипа на организацията, е "потвърдил изводите на Обединеното кралство във връзка с идентичността на токсичния химикал".
 
На 30 юни 44-годишната Доун Стърджис и 45-годишният й партньор Чарлз Роули бяха намерени в критично състояние в дома им в Еймсбъри, недалеч от Солсбъри, където през март с "Новичок" бяха отровени бившият руски шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия. Стърджис почина на 8 юли, а Роули и двамата Скрипал оцеляха. Според ОЗХО веществото от Еймсбъри е "същият токсичен химикал, открит в проби, свързани с отравянето на Сергей Скрипал".

Пострадалият от "Новичок" англичанин е изписан от болницата
 
Великобритания обвини за отравянето на Скрипал Русия, която разработи нервнопаралитичното вещество в съветската ера. Москва отрича каквото и да било участие в случая.
 
Лондон е готов да поиска Русия да екстрадира двама мъже, които подозира в атаката срещу бившия шпионин, припомня БТА.

Отровеният с „Новичок“ британец смятал, че е подарил на приятелката си шишенце с парфюм
БТА